tips

Tips en weetjes om lang te genieten van uw materiaal

Op deze pagina wil Care for Repair zoveel mogelijk tips en weetjes meegeven om een lange levensduur van uw materiaal te garanderen. Deze tips zijn een verzameling van eigen ervaringen als ruiter en groom, maar ook die ik als zadelmaakster vaak tegenkom.
Heeft u zelf nog een nuttige tip die u wil delen op deze pagina? Dat kan zeker! U kan steeds een mailtje sturen met uw reactie.

Leder onderhouden gebeurt het beste in 2 stappen, nl het afwassen en het invetten.
Afwassen kan gebeuren met verschillende producten, of gewoon met water en zachte zeep.
Tweede stap is het invetten. Dit is zeker nodig omdat leder een natuurlijk en levend product is!
Hoe oud uw zadel ook is, het heeft zeer regelmatig behoefte aan een likje olie.
Voor het gewone onderhoud is olie beter dan vet. Vet is zeer goed voor materiaal dat veel met water in contact komt, omdat het een waterbestendige laag op het leder legt.
Maar vet dringt niet diep genoeg in de dikke laag leder, en is daarom niet zo geschikt voor dagelijks gebruik. Olie zal het leder diep doordringen, altijd soepel houden, maar nooit vettig aanvoelen.
Bij intensief gebruik kan het leder best wekelijks goed ingeölied worden, liever met een verfborsteltje dan een natte vod.

Mijn leder beschimmeld in de winter. Hoe komt dit?
Het is niet uw leder dat beschimmeld, maar de olie of het vet dat in het leder zit. Het is gewoon af te vegen met een droge doek, al is de geur minder rap uit het leder te krijgen.
Beste remedie is het leder in de winter in een droge ruimte te hangen, op kamertemperatuur. Het zal dan niet gaan schimmelen.

– Ruiters die steeds opstijgen met de stijgbeugel (in tegenstelling door het opstappen met een trapje of door een voetje te geven), wisselen best elke maand hun stijgbeugelriemen van plaats.
Op één maand tijd kan er een verschil van 1 tot 2 cm zitten op lederen riemen. Dit komt omdat de kracht bij het opstijgen de riem uitrekt, terwijl het uitrekken tijdens het rijden gelijk gebeurt.
Elke maand de riemen van plaats wisselen voorkomt dat u scheef gaan zitten, waardoor u uw paard scheef gaat rijden, en uw paard na enige tijd rugproblemen zal gaan ontwikkelen.
Gebruikt u “softlederen” beugelriemen, zal u het uitrekken niet tegenkomen. Deze riemen zijn gemaakt van nylonband met een laag afwerkingsleder rondom. Door de nylonband kan de riem niet uitrekken. 

– Rijlaarzen, lederen chaps, botjes: gebruik ik schoensmeer of lederolie?
Elk leder leeft, of het nu nieuw is, of 20 jaar oud. Het heeft dus ook steeds voeding nodig. Zo ook uw rijlaarzen, botjes en lederen chappes. Als deze vuil zijn kan u ze gewoon afborstelen of afwassen met water en lederzeep. Nadien goed laten drogen.
Voor het onderhoud is er een verschil tussen schoensmeer en olie of vet.
Schoensmeer van een goede kwaliteit zal uw leder voeding geven, maar ook zal u het leder mooi kunnen doen blinken. U krijgt hier het beste resultaat door de schoensmeer even te laten intrekken, en op te blinken met een nylonkous. Lederolie en -vet daarentegen, zullen uw leder ook voeding geven, maar het zal dof blijven. U kan het niet mooi doen blinken.

– U heeft materiaal met een ijzeren rits die heel stroef loopt?
Neem een zacht kleurpotlood en ga hiermee enkele keren over de gesloten rits heen en weer. Hierdoor wordt de rits net genoeg gesmeerd om soepel te lopen.
Gebruik beter geen wasco of vettig potlood. Dit is vaak net te vettig, waardoor het zand in de rits zal blijven plakken, en de rits stuk zal gaan.